Съветът на ЕС прие позицията на България в защита на производителите на етеричномаслени култури

В последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз постоянните представители на държавите членки одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. 

Съветът прие аргументите на България и още седем страни членки по предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството, и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след четири години. 

През миналата седмица министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи българската позиция в защита на производителите на етеричномаслени култури на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург. България настоява да се запази настоящият подход към класифицирането на етерични масла, за да продължи традиционното отглеждане на култури в ЕС и да не се обременяват с допълнителни разходи производителите. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че те да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси.

Решението на Съвета на ЕС е позитивен напредък за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Предстои да се приеме финалният текст на регламента в Европейския парламент. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми