РЗИ: Водата в три варненски села е негодна за пиене

Питейната вода от водопроводната мрежа в три села край Варна не отговаря на нормите, съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция. Това показват данните от взетите проби през изминалата отчетна седмица

В село Пчелник, нивото на колиформи е 36 КОЕ/100 мл, при норма 0.

В каптаж „Изворите” в село Любен Каравелово са отчетени колиформи 9 КОЕ/100 мл.

В питейната вода от водопроводната мрежа на село Аврен пък са отчетени нитрати над нормата – 85 мг/л, при норма – 50 мг/л.

В село Чайка извън показателите е една обществена чешма – „Хаджийска чешма”. Там нитратите също са над нормата. Измерените количества надхвърлят 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Издадени са 2 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД и до оператора на каптаж „Изворите” за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на съответствие с изискванията на наредбата.

Издадено е 1 предписание до кмета на община Провадия за поставяне на табела: „Водата съдържа нитрати >50 мг/л” на местна обществена чешма „Хаджийска чешма” в с. Чайка.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л. да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Източник: Moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми