Рестарт на строежа на много важен път във Варненска област е даден тези дни

Това става ясно от писмо от инж. Ясен Йорданов, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), Министерство на регионалното развитие и благоустройството до д.т.н. инж. Жоро Илчев, кмет на Община Провадия.

Чрез него кметът е уведомен, че АПИ е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изработи технически проект за обходния път на Провадия. Офертите се подават до 24 август т.г.

Пътят е много важен, тъй като ще изкара целият поток от коли, най-вече камиони, които в момента преминават през града на път от Северна към Южна България.

Работният план за обходния маршрут е изготвен през далечната 1984 г. Близо десетилетие по-късно е стопиран, заради липса на средства. Заговори се за възобновяването му в края на 90-те години на миналия век, като първите по-сериозни индикации бяха по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. И тогава парите не достигнаха.

От време на време се повдигаше темата, особено преди местни избори. Сега отново се заговаря за него.

Сега от писмото на АПИ до кметът на Провадия, става ясно следното: Агенция “Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект и проект на Подборен устройствен план – Парцеларен план на обходния път на гр. Провадия. Оферти се подават до 24 август 2023 г. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 250 хил. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 440 календарни дни, от които 120 календарни дни за изработване на технически проект и проект на ПУП и 320 календарни дни за процедиране, обявяване и одобряване на проект на ПУП-ПП.

Целта на обявената обществена поръчка е да се осигури проектна готовност за доизграждане на започналия през 80-те години на миналия век обходен път на града. През 1984 година е изготвен работен план за обходен път на Провадия с дължина 4,6 км, разделен на 4 участъка. На първите два участъка не е извършвано строителство. В третия и в четвъртия участък са изпълнени големи съоръжения по пътната настилка, но поради ограничен финансов ресурс строителните работи са прекратени през периода 1991 – 1992 г.

Трасето ще се отделя при 17-ти км на третокласния път III-208 Провадия – Дългопол – Айтос, преди навлизане в Провадия, и ще обхожда източно града, след което ще се връща на третокласния път. Изграждането на обходния път ще изведе транзитния трафик извън чертите на града и ще осигури безопасно и комфортно пътуване в района.

Бъдещият изпълнител трява да извърши геодезическо заснемане на изградената вече част от пътя и обследване на съществуващата пътна конструкция. Ще бъдат разработени варианти за доизграждане на обходния път, там където не са извършени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността, срокът им за реализиране и ще се пристъпи към избор на изпълнител на строителството и строителния надзор.

Източник: Varna24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *