Релсовият транспорт в България ще си забави хода заради жегите

Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ограничава скоростта на движение на влаковете между 40 и 60 км/ч в участъци с изключително високи температури на релсите. 

Това е необходимо за да се намали риска от сериозни деформации на железния път, тъй като релсите са изработени от стомана, който се разширява при повишаване на температурите.

За да бъдат следени температурите на релсите, железничарите извършват мерения на всеки час през 40-50 километра в периода между 11:00 ч. и 19:00 ч. по време на горещите летни дни. Тази процедура отнема около 5 минути и помага да се забележат високите температури на около 5000 километра релси в цялата страна.

В София около 12:00 ч. отчитанията показват температура около 30 градуса, а на железния път при централната гара – 40 градуса. Когато термометърът на релсите достигне над 54 градуса, скоростта на движение на влаковете в горещия участък се намалява. 

“В зависимост от конструкцията на железния път скоростта се ограничава от 40 до 60 километра в час. За да не се допусне загуба на устойчивост на железния път”, обяснява главен ревизор по безопасност на транспорта в НКЖИ Емил Симеонов.

Рядко, но все пак се случва влаковете да спират поради сериозни деформации на релсите.

“Последно беше Столник – Саранци. Спряхме движението на влаковете, докато се извършат всички действия, за да може да гарантираме безопасността на пътниците”, добави Симеонов.  

В София проблемите са засегнали и част от трамвайните релси, където температурите надхвърлят 60 градуса. В случай на аварийна ситуация, се ограничава скоростта на транспортните средство, а трасетата се обливат с вода по три пъти дневно.

“Преди два дни имахме надигане на релсите, което предизвика спиране на трамвайното движение за 33 минути. Поддържаме релсов път, който е над 40 години в редовна експлоатация. Нормално след толкова години да има влошено техническо състояние”, посочи инженер Асен Ценов, заместник-директор по релсов път в Столичен “Електротранспорт”. 

Според него, планират се ремонти на част от най-старите релси в стлицата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *