,

Разкрита престъпна схема: измамници присвоиха над 5 млн. лв. от НЗОК чрез фалшиви документи за хора с инвалидност

В Пловдив заловиха престъпна група от медици, които измамно придобивали средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез използване на фалшиви документи за помощни средства за хора с инвалидност. До момента са задържани 7 лица, сред които 5 лекари, включително и главният организатор на измамната схема. От съобщението става ясно, че трима от тях са от Пловдив, а останалите двама – от Велико Търново.

От юли миналата година и до сега, групата е успяла да присвои над 5 милиона лева чрез своя измамна дейност. Тя е работила обширно сред пациенти от цялата страна, създавайки фиктивен медицински център с името “Медлайф”. Този център е бил използван за събиране на данни за инвалиди, изготвяне на фалшиви протоколи с техните имена и след това незаконно присвояване на средствата за скъпи медицински консумативи. Тези средства обаче никога не са достигали до действителните нуждаещи се лица. През този период престъпниците успели да изготвят над 8 000 фалшиви протокола, като по този начин прехвърляли средствата за помощни средства чрез различни компании.

Съобщението разкрива и подробности за начините, по които са провеждани измамните действия. Бяха обиколени множество социални заведения за възрастни и лица с увреждания, където са събирани лични данни, включително и чрез подкупи на управителите. Организаторите на схемата са създали широка мрежа от дистрибутори и фирми, които участват във фалшивите продажби на медицински консумативи. В някои случаи бяха превеждани части от средствата на пациентите, но голямата част от тях са оставали в ръцете на измамниците.

Разследването започна след случайна анкета на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив към пациенти от Пазарджик,  с въпрос дали те са доволни от услугите. Обаче беше установено, че мнозина от тях нищо не знаят за това. Според районния прокурор на Пловдив Петър Петров, общо 500 засегнати лица са били разпитани. В резултат на 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и други части на страната са били открити голям брой документи, флашки, сума от 30 000 лева, 10 компютри и електронни подписи на членовете на комисията.

Главният организатор на схемата беше хванат след спецоперация, тъй като по време на разкритието той се намирал извън страната и е имал възможност да избяга. Той обаче беше арестуван след като се върнал на територията на България. Сред включените в списъка лица има и 27 починали, на които все пак са били изготвени фалшиви протоколи. Една от най-шокиращите истории е свързана с човек, който е починал на 31 май, но на 9 юни е бил регистриран за получаване на помощни средства.Любопитна подробност е, че при разпитите лекарите от схемата, участници в комисиите за одобряване на помощите, са били убедени, че не вършат нищо нередно, разказа районният прокурор Петър Петров.

Работат продължава и се предвиждат нови разкрития и задълбочаване на разследванията, включително и върху лица с високи служебни позиции, които може да са били вовлечени в измамата. Очакваните наказания за извършителите на тези престъпления варират от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *