Промени в правилата за стикерите на автомобилите и новите изисквания за шофьорите: Какво предвижда новият законопроект

Стикерите, прикрепени към предното стъкло на автомобилите, са на път да изчезнат. В четвъртък, Народното събрание одобри законопроекта, представен от Божидар Божанов (ПП-ДБ), който планира премахването на всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Вместо тях, властите ще бъдат задължени да използват автоматизирани системи за регистрация, подобни на тези за винетки.

Законопроектът също включва възможността за онлайн заплащане на пътните глоби, без да е необходимо те да бъдат предоставяни лично на водачите. Също така се въвежда изискване за контролните органи да спират на пътя и да предоставят неполучени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет такива неизползвани.

Сїщевременно парламентът прие на първо четене и законопроекта на Александър Ненков от ГЕРБ, който предвижда, че органите на МВР могат да предоставят неполучени електронни фишове за пътни нарушения както на водачите, така и на пътниците в автомобила.

С тази промяна се отваря възможност общините също да предоставят електронни фишове за налагане на наказания по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) при извършването на административни услуги за гражданите.

Законопроектът за промени в ЗДвП, представен от Настимир Ананиев (ПП-ДБ), създава допълнителни ограничения за младите шофьори, които са получили шофьорската си книжка преди по-малко от година. Според новите правила, те няма да могат да управляват моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW (120 к.с.), да шофират между 22:00 и 6:00 часа и да управляват превозни средства с концентрация на алкохол в кръвта над 0.1 промила или след употреба на наркотични вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми