,

Прогнози: Хранителните цени не се очаква да поевтинят значително

Специалисти предвиждат, че цените на хранителните продукти няма да паднат, тъй като основната логика на пазара ги насочва нагоре. Може да има леко охлаждане на цените до края на годината, но не се очаква значително понижение. Такова са мнението на Едуард Стойчев, бивш председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, който говори пред NOVA NEWS.

Стоковият пазар определя нивото на цените. Когато търсенето на дадена стока намалее, цените й поникват. Въпреки че има фактори, които биха могли да намалят цените на хранителните продукти, покупателската способност обаче остава висока и значителни спадове се не очакват.

Икономистът Георги Вулджев потвърждава, че дългосрочната тенденция на пазара сочи, че цените вероятно няма да се върнат на предишните си нива. За да се постигне дефлация, е необходимо да се коригират доходите. Трудът също е стока на пазара и носи своята цена. Въпреки желанието на хората доходите им да останат непроменени, а цените да се понижат, тези два аспекта обикновено се движат паралелно. Икономистът посочва, че по-малко употребявани стоки и услуги не са подложени на големи увеличения и дори могат да бъдат по-евтини от преди няколко години. Въпреки това, голям проблем с острия инфлационен натиск продължава да съществува при по-общоизползваните храни и продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *