Посланничката в Русия ще съхрани статуса си въпреки мълчанието ѝ за заплахи на руската експанзия в България

Посланничката на България в Русия Елеонора Митрофанова изкара дълготрайно мълчание след възмутителните изказванията на заместник-председателя на руската Дума, Пьотр Толстой за страната ни. 

Това породи скандал, а Атлантическият съвет призова посланичката Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

Премиерът Николай Денков обяви, че това няма да стане, но от своята страна ще предприеме действия Министерството на външните работи да ѝ предаде съощение от него, че отсътствие на реакция е непозволителна в подобни случаи. 

Като припомним, руският депутат Пьотр Толстой заяви пред телеканал “Россия 1”, че в България по крайбрежието са били все руски граждани, които могат да започнат демонстрации. Според него, с това нямало никакви проблеми.

Той също така спомена България и Румъния като потенциални цели на руска военна експанзия в бъдеще, но посочи, че Русия трябва да разреши ситуацията с Украйна, преди да премине към тях.

Денков изрази своята загриженост относно тези заплахи и отбеляза, че изказванията на Толстой пресичат границите на приемливото.

Това не е първи път, в който Толстой прави подобни изяви. През 2016 година той заяви, че Русия ще купи цялата България, като след това се отмени и обясни, че се е шегувал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *