Попов заяви, че няма опасност за морето след взрив на “Нова Каховка”, но необходимо е да и запазваме от собствено замръсяване

Министърът на околната среда и водите, Юлиан Попов, уверява, че взривяването на украинския язовир “Нова Каховка” не представлява риск за замърсяване на Черно море. Този факт бе потвърден пред представител на БТВ. Той подчертава, че няма причина за загриженост, тъй като водата от язовир “Нова Каховка” не е достигнала българската акватория.

Според министър Попов, че основните загрози за Черноморието идват от собствените ни замърсявания, предизвикани от дейности на национално ниво. Той акцентира върху необходимостта да се запазят и защитят дюните и екосистемата на морето, което е изключително ценно и богато на природни ресурси. Попов подчертава, че опазването на природата трябва да бъде приоритет, който ще подкрепи икономическото развитие и качеството на живот на обществото.

Относно проблема с въглищните централи, министър Попов признава, че въпросът е в голяма степен свързан с пазарните тенденции. Въпреки че държавата има ограничени възможности за влияние върху бъдещето на въглищната индустрия, той обаче отбелязва, че България е постигнала значителен напредък в намаляването на въглеродните емисии. Екоминистърът предвижда, че въглищните централи няма да продължат дълго на пазара, поради тенденцията към използване на по-чисти енергийни източници.

Относно качеството на въздуха в България, министър Попов признава, че се правят определени подобрения, но те не са на нивото, което той би желал. Той изразява надежда, че градовете в страната ще ускорят процеса на обновяване на отоплителните системи, модернизиране на автомобилния парк и електрификация на градския транспорт. Това са стъпки, които ще допринесат за постигане на по-добро качество на въздуха и по-устойчива околна среда в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *