По всичката България бяха хванати над 300 чужденци без документи в резултат на специалната операция

Над 300 чуждестранни граждани без документи за самоличност бяха заловени при полицейска операция, проведена под ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР), Прокуратурата, Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и жандармерията. Това стана известно от заместник-главния прокурор Мария Павлова по време на брифинг в Съдебната палата.

Лицата са били открити в превозни средства с както чуждестранни, така и български регистрационни номера. В процеса на проверката са започнати 19 бързи досъдебни производства и са задържани 15 лица.

Павлова подчерта, че този вид престъпления носи голяма опасност както за превозваните лица, така и за трафикантите, които се изправят пред конфликтни ситуации.

“Изобретателността на лицата, които участват в трафика, излага на риск живота на мигрантите”, отбеляза директорът на Главната дирекция “Национална полиция” главен комисар Атанас Илков.

Като пример от прокуратурата бе споменато, че в една цистерна бяха открити и задържани над 40 мигранти, включително деца.

Според прокурора от Международния отдел на Върховната касационна прокуратура Сава Петров, шансът да се достигне до съд в случаите на трафик на хора е значителен. Около 20% от делата за трафик на мигранти, открити от 2022 г. до настоящия момент, са завършили с ефективни присъди. През последните три години значително се увеличил броят на образуваните дела за това престъпление – от 150 през 2020 г. до над 1000 за 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми