Планински спасителен отряд Банско съвместно с хеликоптер от ВВС проведоха съвместна спасителна операция в Пирин през вчерашния ден

Сигналът бил за пострадал чуждестранен гражданин в района на връх Полежан.

По искане на Министерството на вътрешните работи в късния след обяд вертолет „Кугар“ от авиобаза Крумово е излетял към района на връх Полежан на Пирин за изпълнение на специална задача – спасяване на турист, белгийски гражданин със счупен крак, посочват от Министерството на отбраната.

Спасителната операция е била извършена на стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под връх Полежан.

Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа използването на лебедка е оценено като високо рисково за извличане на пострадалия. В тясна координация с ръководителя на наземния екип, Атанас Уков, от Планинска спасителна служба Банско е избрана площадка за кацане. Въпреки крайно ограничените размери и големия й наклон, екипажът в състав капитан Николай Станоев – командир, втори пилот подполковник Стефан Стефанов, борден инженер капитан Диян Йорданов, оператор на лебедка – капитан Божидар Славчев и спасители капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев, успява да приземи вертолета. Само 800 м. делят пострадалия от вертолета, но в тези трудни условия на спасителите са нужни повече от 2 часа, за да стигнат до туриста, да му окажат първа помощ и на носилка да го пренесат до борда на вертолета.

Пострадалият турист е бил транспортиран до лифта в Банско, където го е чакала линейка на Бърза помощ.

В 20:16 часа вертолетът е кацнал обратно на летище Крумово.

Източник: Moreto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *