,

Перлата на Северното Черноморие – уникалния плаж “Болата” възхити всичките в мрежата

Недавно споделена снимка от плаж “Болата” се разпространи в интернет, разкривайки нашето уникално природно богатство, съобщава Varna24.bg. От първи поглаед се струва, че това е изглед от Гърция или Турция, когато наистина това е нашето Северното Черноморие.

Плаж “Болата” заема място между нос Калиакра и село Българево. Този прекрасен кът е част от резерват със същото име, който е небостъргачен пътека на големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа – Виа Понтика. 

Цветът на водата е толкова наситено син, че дори трудно може да се опише – дали е тюркоазено, светлосиньо или пък синьо като океанския. Прекрасните скали са станали свидетели на множество събития. Този факт съответства и на значението на турската дума “болата” – “бол” (много) и “ата” (смърт). В този край морето ли е спокойно и великолепно, или пък бушуващо и устрашително.

Още няколко факти за това чудесно място. Заливът “Болата” е вписан в редицата на “Най-красивите заливи в света”. 

Този район е и единственият природен резерват в България, който обхваща не само сушата, но и морското пространство около нея.

Само от тук се открива цялостна панорама на нос Калиакра. С продължаване на пътя на север, се открива път към резервата “Тауклиман” (птичия залив), както и към курорта “Русалка”, като се следва вдънкия отвесен бряг.

Плаж “Болата” е признат за популярно място за гмуркане. С повече късмет, има възможност да се наблюдават делфини в морето.

Тук са открити много любопитни археологически находки, включително останки от антични и средновековни селища, жертвени камъни, каменни кръгове и скални жилища, които свидетелстват за живота през 400 г. пр. Хр. Намерен е и малтийски кръст, доказващ търговските отношения между Второто българско царство и Венеция, както и Генуа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *