Първият във Варна, а може би и в цяла България, временен парклет е вече факт

Новото място за обществено събиране е разположено пилотно на две паркоместа на ул. “Преслав” 12. Временните градски мебели са изградени доброволно от общността и са декорирани от варненски артисти, предаде “Дарик”.

Парклет (букв. малко паркче) е обществено място за паркиране, превърнато във временна зона за отдих. Парклетите са облагородени с дървени мебели и зеленина и набират все по-голяма популярност по света. И докато тази иновативна за България практика е вече разпространена в Европа и Щатите, у нас предстои тепърва утвърждаването й. 

Идеята е паркоместата в бетонната градска джунгла да се използват като място за почивка и зелен оазис. Целта е да се даде стимул за нови идеи за живот в градска среда. Парклетът ще направи това място по-безопасно и ще покаже на гостите от страната, че Варна е иновативен град със зелена и приобщаваща градска политика по европейски модел.

От създаването си, варненският арт квартал Таляна е предназначен за тестване на градски политики със зелена и иновативна насоченост, както е и официално разписано в План за Интегрирано Развитие на Община Варна (ПИРО). 

След престоя на ул. “Преслав”, чаровният парклет ще заживее нов живот на следваща локация в Таляна.

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *