Партиите не успяха да постигнат съгласие относно състава на РИК във Варна

Днес областният управител на Варна Андрияна Андреева проведе среща, за да обсъди състава на РИК за Трети изборен район във Варна за предстоящите избори на 9-ти юни за членове на ЕП от България и за Народно събрание.

На срещата присъстваха представители от всички партии и коалиции, които имат представители в 49-то Народно събрание: коалицията “ГЕРБ – СДС”, коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”, ДПС, “Възраждане”, коалиция “БСП за България” и партия “Има такъв народ”.

Те представиха документи, описани в Решение №3051 от 9 април на ЦИК, като направиха писмени предложения за състава на РИК във Варна, за заместник-председатели, секретар и членове, както и представиха необходимите документи съгласно Изборния кодекс – дипломи, пълномощия, декларации и други.

Представителите на партиите и коалициите направиха последователни предложения за:

– състава на РИК,

– председател на РИК,

– заместник-председатели и секретар.

Единственото съгласие, постигнато между представителите на партиите и коалициите, които участваха в срещата, беше за броя на заместник-председателите на РИК, които ще бъдат четирима.

Не беше постигнато съгласие относно избора на председател на РИК, заместник-председатели и секретар за предстоящите избори на 9-ти юни за членове на ЕП от Република България и за Народно събрание.

Протоколът от срещата беше подписан от представители на всички партии и коалиции, които участваха, и ще бъде изпратен в ЦИК. Тя трябва да вземе решение до 20 април, което да определи състава, председателя, заместник-председателите и секретаря на РИК, съобразно представените писмени предложения.

Напомняме, че съставът на РИК във Варна ще бъде с 17 членове, включително председател, четирима заместник-председатели (според решението от днес), секретар и членове, както следва:

– За коалиция “ГЕРБ – СДС” – 5 членове

– За коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” – 4 членове

– За партия ДПС – 3 членове

– За коалиция “БСП за България” – 2 членове

– За партия “Има такъв народ” – 1 член

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми