,

Откриха огромна нарколаборатория в Търговище, създадена от нидерландци: сега те са намират под арест 

Трима граждани от Нидерландия са задържани по обвинение в незаконно производство на наркотици в България, според съобщение от МВР. Тази операция е резултат от специализирана полицейска акция, проведена от екипи на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност”, работещи заедно с представители на Дирекция “Агенция за национална сигурност” (ДАНС) и под наблюдението на Окръжна прокуратура в Търговище.

Органите информират, че бе пресечено планираното производство и разпространение на амфетамин както в страната, така и зад граница. “Нарколабораторията е без аналог в страната досега. При проникването в помещението течеше процес на синтез”, поясни Диляна Стоянова, окръжният прокурор на Търговище, по време на брифинга днес.

ⓒ МВР

Съвместната акция на полицията и ДАНС се разгърна на територията на три различни области – Търговище, Бургас и Разград.

В района на село Врани кон, която се намира в община Омуртаг, специализирани полицаи откриха високотехнологична лаборатория за синтез на синтетични наркотици и прекурсори. Този обект беше създаден в някогашно земеделско стопанство. Вътрешността на лабораторията включваше реактор с капацитет около 1000 литра, както и необходимите инструменти и апаратура за синтез на синтетични наркотици. Наблюдава се, че реакторът беше в процес на работа, а помещението разполагаше и с голяма дестилационна система, както и с високотехнологична инсталация за вакуумен синтез на метамфетамин.

На място бяха намерени значителни количества химикали, киселини, основи и реактиви, предстои да бъде установен тяхният състав.

Също така, бяха открити и 25 празни опаковки по 20 килограма, които предположително съдържат пре-прекурсор наречен APAAN. В момента на извършването на акцията бяха арестувани двама нидерландски граждани, които се намирали на място по време на производствения процес на прекурсорите.

ⓒ МВР

В хода на операцията в област Бургас беше задържан организаторът на цялата дейност – 57-годишен нидерландец, който финансираше и управляваше купуването и построяването на лабораторията, както и осигуряването на специалисти с необходимите знания за синтез на синтетични наркотични вещества.

В област Разград бяха открити складирани реактори и допълнително оборудване за други лаборатории на три различни адреса.

Планирано е реакторът, открит в нарколабораторията, да бъде изключен напълно. Тази стъпка изисква бавно спадане на температурата му с оглед на максималната безопасност при отвеждането на съдържанието му, поради присъствието на токсични газове, както информираха от МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми