От днес до 15 юли Варна е ще събере най-добрите млади астрономи в България

По решение на Националната комисия в НАОП “Николай Коперник” за поредна година ще се проведе лагер за подготовка и подбор за Международната олимпиада по астрономия с разширения състав на националния отбор на България, припомня Moreto.net.

По време на лагера се предвижда провеждане на занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи за астрономите и астрофизиците. Със своите две лекционни зали за двете възрастови групи, наблюдателната площадка с телескопи и обновената зала на Планетариума, обсерваторията ще осигури отлични условия за тези най-силно обучение и надпревара за младите астрономи преди Международната олимпиада.

От допуснати 22-ма ученици в лагера за подготовка възпитаниците на НАОП – Варна са 8. Участниците в лагера, които не са от Варна са настанени в Средношколско общежитие „Михаил Колони“. Преподаватели и ръководители на олимпийците са Никола Каравасилев, учител по физика в ЧОУ “Наука за деца” в гр. София, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и д-р Ева Божурова от НАОП „Николай Коперник“ – Варна.

На 13 и 14 юли в НАОП ще се проведе подборния кръг за определяне на окончателния състав на Националният отбор за Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе през октомври в Китай.

Паралелно с лагера за подготовка се провеждат при огромен интерес и летните групи за децата и учениците на Варна, както и ежедневните лекции за граждани, провеждащи се с лятно работно време.

Източник: Moreto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми