,

От 1 август очаква се поскъпване на горивата: за какви от тях става дума

Горивните цени не спират да се повишават, но това става постепенно, без рязък скачък. От 1 август ще забележим увеличение в цените на пропан-бутана, защото парламентът премахна нулевата ставка на ДДС. Този ръст ще бъде в размери между 20 и 22 стотинки на литър с ДДС. Повишаването на цената петрола на световно ниво също води до общо увеличение на стоимостта на горивата, посочи Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация в интервю за NOVA News.

Според Бенчев, нарастването на горивните цени е забавено: “То се дължи на ръста в цените на готовите продукти, плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста. Очакваме между 5 и 7% на продуктите.” 

Относно концесията на “Росенец”, Бенчев изрази съмнения за въздействието ѝ върху цените на горивата, но подчерта, че без рафинерията ще бъде трудно да се справим с доставките. Недостигът на необходимия брой вагони или цистерни, както и липсата на достатъчно количество гориво са допълнителни фактори, които оказват влияние върху ситуацията. В сравнение с Румъния и Гърция, производствените цени на горивата са по-високи с 20 стотинки върху тези на “Лукойл”, като това не включва разходите за доставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *