От 1 август банките повишават таксите за обмяна монети срещу хартиени пари

Българската народна банка (БНБ) възприема нов подход по отношение на таксите за обмяна на монети срещу хартиени пари, като на 1 август пуска в сила нови ставки. Решението е взето от Управителния съвет на централната банка и е публикувано на официалния сайт на институцията.

От съответната дата, таксата за обмяна на 10, 20 и 50 стотинки, както и на монети с номинал от 1 и 2 лв., ще се увеличи от текущите 1.3% на 1.7% от стойността на предаваните монети. Това означава, че при обмяна на 1000 лв. централната банка ще налага такса от 17 лв..

Въвеждането на такси, обаче, няма да засегне обмена на монети с номинали 1 и 2 стотинки, както и 5 стотинки, които ще продължат да бъдат обменяни без такса в касите на БНБ.

Самообменът на монети може да се осъществи без комисионна, ако монетите са подредени по номинал и общата им стойност не надвишава 120 лв., вместо текущата граница от 100 лв. В случай, че монетите не са разделени по номинал, не само няма да има безплатно обменно количество, но и таксата за обмяна ще бъде по-висока – 1.8%, което представлява увеличение от 0.4% спрямо настоящата такса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми