Обмисля се въвеждането на електронни глоби и кръвни норми за наркотици

В момента в България се сблъскваме с сериозни затруднения във връчването на глоби, които, въпреки че са задължителни, изискват получаване на акт или глоба, за да започне да тече срокът за обжалване. Дори ако вие решите да платите глобата в рамките на две седмици, размерът ѝ се намалява. Това бе споделено от Настимир Ананиев, депутат от партията “Продължаваме промяната” в интервю за NOVA.

За да бъде ефективна превенцията, е необходимо да се улесни процесът на налагане на глоби. Според Ананиев, трябва да се въведе електронно връчване на глобите, които да се изпращат чрез имейл. Той настоява, че тази система ще бъде най-добрият начин за улесняване на процеса. Също така той предлага идеята, че при проверка на пътя глобите и актовете трябва да се връчват не само на водачите, но и на техните пътници. Този подход има за цел да се засегнат и хората, които шофират без необходимите разрешителни.

Освен това, депутат Ананиев предлага система, при която водачите, преминаващи на червено светло, да получават незабавно СМС с уведомление за налагане на глоба. Той споделя, че преди седмица беше проведена среща в Министерството на здравеопазването, свързана с намаляването на пътните произшествия. В рамките на тази инициатива се планира създаването на четири нови лаборатории за извършване на тестове за алкохол и наркотици при водачите, като резултатите ще бъдат налични в рамките на седмица. “В момента има и хора, които несправедливо страдат от наркотици и техните аналози – тези, които взимат определени лекарства, или са употребили наркотици преди 2-3 седмици”, допълни Ананиев.

Депутатът подчертава необходимостта от въвеждане на норми за наркотиците, подобни на тези за алкохола, следвайки примера на 9 или 10 държави в Европа, които са въвели прагове за определяне на наличие на наркотици в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми