,

Новото чат приложение на ДАЗД осигурява анонимна подкрепа и консултации на деца

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) представя новата си инициатива — чат приложение, което има за цел да предоставя възможност на деца за разговор и консултация с експерти. Всеки вторник и четвъртък, от 14:00 до 16:00 часа, специалисти от Агенцията ще бъдат на разположение за всички желаещи. Чатът е достъпен за всяко дете чрез официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД — 116111.bg.

Анализът на данните от обажданията към Националната телефонна линия за деца 116111 показва, че има значителен брой мълчаливи позвънявания. В повечето случаи, тези обаждания са свързани със страхове и притеснения за разговор, но също така подтвърждават необходимостта от споделяне.

Председателката на ДАЗД, д-р Теодора Иванова, посочва, че телефонната линия е утвърден и доверен източник на помощ. Важно е децата да имат доверителна връзка с консултантите, което е причина за тяхната повторна търсене при различни проблеми. Въпреки това, осъзнавайки, че децата все повече използват социалните мрежи и чат приложения за комуникация, ДАЗД реши да отговори на тази потребност. Новото приложение предоставя им още една възможност за съвети и подкрепа от експерти в по-лесен начин.

Създаването и поддържането на чат приложение са част от опита и добрите практики, с които Националната телефонна линия за деца 116111 се обменя с колегите си от Глобалната мрежа телефонни линии за деца — Child Helpline International, която обединява 133 страни.

Важно е да се помни, че както при обаждането към Националната телефонна линия за деца, така и при използването на чат приложението, разговорите са анонимни и напълно безплатни. Личната информация се обработва според изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *