Нови директори на общинските училища ще бъдат избрани през есента

Конкурсите за директори на общински училища най-вероятно ще се проведат през късната есен, обяви министърът на образованието и науката (МОН) проф. Галин Цоков по време на посещение в Пловдив.

Все още няма официално решение от Верховния административен съд (ВАС) относно провеждането на конкурсите, но ще е готово становището на съда, министерството ще предприеме действия за промяна на Наредбата за провеждане на конкурса на директори, посочи Цоков. 

Според него, трябва да се премахнат членовете, представители на МОН, от комисиите за конкурса и да се допълни наредбата с още един член. 

“От друга страна в наредбата е записано, че членовете в комисията трябва да са петима. В този смисъл, още преди излизането на решението на ВАС, ние ще отворим наредбата за промяна, като ще видим и за други добри предложения, свързани с оптимизиране на трите части на изпита, както тестовете, така и решаването на казуси и оценката на програмната стратегия за развитие на училището”, подчерта министърът.

Поради спазване на определени срокове, това няма да стане преди септември, и затова е най-реалистично изпитите за директори на училища да се проведат през късната есен.

ВАС в момента е спрял действието на Наредбата 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността “директор” в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование. Това решение бе взето след жалба на директора на СУ “Д-р Петър Берон” в Пазарджик, който участваше в конкурса. Тази мярка беше предприета с цел да се осигури защита на лицата, които са подали жалба или протест, като ето и случаят с директора на пазарджишкото училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми