,

Нова стратегия за Българската банка за развитие изгражда Министерството на иновациите и растежа 

Усилена работа по трансформацията на Българската банка за развитие (ББР), с цел да бъде превърната в насърчителна банка извършва Министерството на иновациите и растежа. Това включва и изготвянето на нова стратегия, която да подсили ролята на институцията в подкрепа на малкия и среден бизнес. 

Министерката Милена Стойчева подчертава важността на ББР да бъде интегрирана в цялостното продуктово предлагане. Според нея, основната цел е да се подкрепи стратегически значимите сектори на икономиката на страната, както и малките и средни предприятия, и за да се снабдит с конкурентни предимства.  

Тя посочи, че споразумението за финансиране с Европейската инвестиционна банка на стойност 175 млн. евро ще помогне на компаниите, засегнати от прекъсване на веригите на доставки и на високите цени на храните и енергията поради войната в Украйна. 

“Това финансиране ще се предоставя директно или с финансови посредници. Подписването на това споразумение между ЕИБ и ББР показва увеличаващо се доверие към България от европейските институции за надграждане на партньорските ни отношения,” каза Стойчева. 

Относно стратегическото позициониране на България, министърката на иновациите и растежа подчертава важността да се очерти страната като дестинация за иновации:

“За мен е приоритет да ребрандираме страната ни като място, в което се създават високотехнологични иновации, и място, където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите”.

Както е известно, Българската банка за развитие (ББР) е кредитна институция, 100% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия. ББР е сред българските банки с най-висок кредитен рейтинг: “BBB” с положителна перспектива от международната рейтингова агенция Fitch. Това е и единствената българска банка, която освен директно финансиране предоставя ресурс и чрез други кредитни институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *