,

НОИ увеличава размерите на изплащания за отглеждане деца 

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че паричните обезщетения за отглеждане на деца до 2-годишна възраст за месец юли ще бъдат изплатени на 3 август. Новият размер на обезщетенията е 780 лв.

Бащите, които също ползват отпуск за отглеждане на деца до 8-годишна възраст, също ще получат изплащания в размер от 780 лв. Тези, които не са използвали целия платен отпуск за деца до 2-годишна възраст, ще получат обезщетение в размер на 390 лв., което е 50% от пълния размер.

Също така, НОИ ще извърши доплащане на новия размер на паричното обезщетение за отглеждане на деца към осигурените лица, които са получавали поне едно плащане за периода от 1 януари до 30 юни 2023 г. Общият брой на правоимащите лица е 54 093. От тях, 46 058 са получавали пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете. 7 993 души са се върнали на работа преди изтичане на втората година и съответно ще получат 390 лв., а 42 бащи са възползвали от възможността за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи лица, е 13 435 199,07 лв.

Паричните обезщетения, които не са за пълен месец, ще се изплащат или доплащат пропорционално на работните дни от месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *