Нидерландия изчаква доклад за България относно принципа на правовата държава преди да реши за Шенген

За да вземе решение дали да позволи на България да се присъедини към Шенгенската зона, Нидерландия очаква да види доклада на Европейската комисия относно принципа на правовата държава, който ще бъде представен през първата седмица на юли. Това бе заявено от премиера Николай Денков по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

Освен това Нидерландия очаква от България да преодолее различията си с Австрия, която също е против приемането на страната ни в Шенген. Срещата на върха в Брюксел не успя да постигне споразумение по въпросите на миграцията поради съпротивата от страна на Унгария и Полша, според цитат на премиера от БНТ.

Николай Денков съобщи: “Постигнахме съгласие с австрийския канцлер да посетим Австрия възможно най-скоро, въпреки че имаше скорошни визити. Ще представим резултатите от пилотния проект, който беше започнат през март от предишното правителство, и трябва да развием този проект още повече. Също така, трябва да се споразумеем за включването на австрийски експерти – гранични служители и митничари – да посетят нашата граница и да се уверят на място в това, което правим, и съответно да споделят опита си от своята граница с други държави.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *