Народното събрание одобри кандидатурата на новият управител на НЗОК

Станимир Михайлов, кандидатът на “Продължаваме промяната – Демократична България”, беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от Народното събрание.

Гласуването включваше участието на 183 депутати, като 137 народни представители подкрепиха номинацията му за поста на управител. Останалите 46 депутати гласуваха “против”, нямаше въздържали се.  

Станимир Михайлов е икономист с висше образование и над 15 години стаж в банковата система. От 2002 до 2005 година бил ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Притежава опит и в здравното осигуряване и е съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара. От февруари 2022 година заемал поста на председател на Съвета на директорите на МБАЛ “Лозенец” ЕАД. Своето управленско умение е насочил към развитие на дейността на болницата, подобряване на финансовата й стабилност и привличането на висококвалифицирани медицински специалисти. 

Въпреки скандалните обвинения за непълни документи пред Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) относно фирмата му “Балкан кредит” и продажбата на апартамента му на приятел и съдружник, Михайлов настоятелно утвърждава, че никога не е имало умисъл да прикрие акционерите и че дружеството е спазвало закона и няма връзка със здравната комисия.

Изобщо това е втората процедура за избиране на управител на НЗОК, тый като по-рано през юли парламентът не успя да назначи управител в рамките на 3 дни. На тази длъжност имаше три претендента, двама от които си оттеглиха кандидатурите още преди гласуването: Тодор Хинов от “Възраждане” и Иванка Динева от ГЕРБ. Останалата кандидатка – проф. Жени Стайкова от БСП, не получи подкрепа от депутатите при гласуването на 11 юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми