,

МТСП подобрява процедурата за кандидатстване за социална помощ при пострадало от бедствие жилище

Фонд “Социална закрила” (ФСЗ) въвежда нови правила, които разширяват обхвата на подпомогнатите лица и семейства, които могат да получат социална помощ до 2500 лв., ако жилищата им са пострадали при кризисни ситуации. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Управителният съвет на ФСЗ внесе промени с цел облекчаване на процедурата, а изпълнителното одобрение за новите правила бе дадено от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Според обновленията, социалната помощ ще се предоставя независимо от дохода на заявителите. Само пострадалата сграда трябва да е техен настоящ, постоянен адрес. Изискването жилището да е техен единствен имот се отменя, като сега пострадалите могат да кандидатстват, дори ако разполагат с друго. Освен това, жилището трябва да е правилно и законно построено. Това увеличава възможността за кандидатстване на повече семейства.

Предоставените средства се предназначават за закупуване на оборудване или обзавеждане на жилището или друг обект в жилищна сграда. Пострадалите от кризисни ситуации могат да получат социална помощ от ФСЗ след като подадат заявление в общинската администрация на своя настоящ адрес и представят всички необходими документи.

Сред кризисните ситуации, от които лицата и семействата могат да са пострадали, са наводнения, земетресения, пожари и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми