МОСВ започва изследване на пясъчните дюни в област Бургас

Днес, на 26 юли, министърът на околната среда и водите, Юлиян Попов, заедно с работна група от експерти в областта на фитоценологията и бреговата геоморфология, са на посещение в къмпинг “Каваци”.  Те започнват ново обследване на пясъчните дюни, намиращи се извън морските плажове “Каваците – Север” и “Каваците – Юг” в землището на град Созопол, община Созопол. Целта на обследването е да се определи вида и местоположението на дюните. 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предприема тези действия в рамките на процедурата за изменение на специализираната карта на пясъчните дюни, разположени извън споменатите морски плажове. Това действие е предприето от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) като част от процедура за изменение на специализираната карта на пясъчните дюни, инициирана от областния управител на Област Бургас. 

Работната група, съставена от експерти във фитоценологията и бреговата геоморфология, е формирана по заповед на министъра на околната среда и водите. Заедно с тях са поканени и представители на научни и академични институции със специални познания в областта.

По време на огледа ще бъдат взети проби и заснет терена с дрон с цел установяване на настоящото състояние. Освен това предварителни проучвания ще бъдат извършени със съдействието на специалисти, които ще помогнат за оптимизиране на окончателното определяне на границите и вида на дюните. Това е планирано да се извърши в периода от август до началото на септември.

На текущия етап, екипът от експерти има за задача да проведе ново обследване на терена и да обозначи вида и местоположението на дюните. Всичко това е част от административната процедура по изменение на вече приетата специализирана карта, съгласно Наредба №1 от 16 септември 2008 година, която регулира създаването и поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми