МОН ще възобнови работата Експертния съвет по религия след тригодишна пауза: очакват се промени в образователните програми

Експертният съвет по религия към Министерството на образованието и науката (МОН) възстановява своята дейност. Това стана известно по време на среща между министър Галин Цоков и ловчанския митрополит Гавраил. Събитието събра редица представители, включително главният секретар на Св. Синод, епископ Герасим, ректорът на Софийската семинария, епископ Пахомий, деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново – доц. Ивайло Найденов и проф. Магдалена Легкоступ, както и автори на учебници по религия, учители, родители и други.

Според министър Цоков, Експертният съвет е важен механизъм за обсъждане на оперативни въпроси и обеща да се положат усилия през септември, за да се проведе заседание на този орган. За последния път той се събирал преди три години. 

Цоков представи предстоящите промени в областта на училищното и предучилищното образование:”Основен приоритет е промяна на учебното съдържание, така че то да формира умения и компетентности в учениците. Заедно с това обаче е ключово да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младите хора”.

Презентацията на представителите на Светия Синод включваше и работата им в сферата на образованието и опита им в сътрудничеството с Община Ловеч. Те представиха и работата си по разработването на учебници за избираемите часове в училище. Освен това представителите на Светия Синод обещаха да представят предложения за по-широко включване на вероучението в образователната система пред Народното събрание.

Трябва да се отбележи, че религиите в българската образователна система се изучават в избираеми и факултативни учебни часове, според утвърдени учебни програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *