Мисията е провалена: руският космически кораб “Луна-25” катастрофира на поверхността на месеца

Руският космически апарат “Луна-25” претърпя инцидент и се разби на Луната в неделя, след като влезе в неуправляема орбита и изгуби контрол, съобщи космическата агенция Роскосмос. Агенцията посочи, че няма връзка със сондата след инцидента.

Преди ден, апаратът преживя “ненормалнна ситуация”, докато се подготвяше за влизане в орбита преди планираното си кацане на лунната повърхност в понеделник.

Според руските медии, в през нощта срещу неделя космическите специалисти проведоха извънредна среща в опит да открият начин за спасение на мисията.

“Луна-25” успешно влезе в лунна орбита на 16 август, ставайки първият руски космически апарат, който постига това след “Луна-24” през 1976 година, по време на съветското ръководство на Леонид Брежнев. Русия има планове да изгради лунна база до 2040 година.

Целта на текущата мисия бе да проучи област от Луната, в която учените предполагат наличието на замръзнала вода и други ресурси, които могат да бъдат използвани по време на продължителни престои на хората. Планираното време на работа на “Луна-25” бе една година в района около южния полюс на Луната. Ракетата, която изстреля апарата с маса от 1800 килограма, бе изведена от руския космодрум Восточни на 11 август.

Русия се намираше в някакъв вид състезание с Индия, която планираше да приземи своя космически апарат “Чандраяан-3” на южния полюс на Луната на 23 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми