Министърът на правосъдието се срещна с посланника на САЩ в България: какви ключови вопроси бе обговорени 

По инициатива на министъра на правосъдието, Атанас Славов, се проведе среща с посланика на САЩ в България, Кенет Мертен. Те обсъдиха няколко ключови въпроса, свързани с принципа на правовата държава и борбата с корупцията, както и предстоящите конституционни промени.

Един от фокусите на разговора бе насочен към законодателни инициативи относно регулирането на лобистката дейност и мерките за защита на интелектуалната собственост, включително на базата на годишния доклад на Офиса на търговския представител на САЩ за 2022 година.

Министър Славов подчерта, че промените в Конституцията са сред приоритетите на правителството и личността му като министър. Тези промени включват разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, ограничаване на правомощията на главния прокурор, въвеждане на пряка конституционна жалба и преформатиране на ролята на служебните правителства.

Министърът изтъкна, че нов антикорупционен закон е в напреднал етап на приемане и подчерта важността на създаването на ефективна антикорупционна комисия. През есента, Атанас Славов планира да представи законопроект за лобизма за обществено обсъждане, който ще регулира процесите в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *