,

Министър Вътев настоява, че е от съществена важност да се обясни на фермерите ползата от екологичния и цифров преход

На фермерите трябва да се разяснява ползата от екологичния и дигитален преход – това заяви министърът на земледелие и храните Кирил Вътев на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие, проведено в гр. Кордоба, Испания. Според него: “Това ще стане възможно, ако се гарантира достатъчна компенсация на земеделските стопани за положените допълнителни усилия. Земеделските производители трябва да имат свободен достъп до цифровите мрежи и софтуерните приложения”.

Вътев подчерта, че успешното прилагане на цифровите технологии представлява устойчиви решения за текущите и бъдещи предизвикателства в селскостопанския сектор. Той изтъкна, че иновациите в селското стопанство, устойчивите производствени системи и събирането на селскостопански данни трябва да бъдат основните насоки за постигане на по-екологични и устойчиви селскостопански практики. В същото време, министърът подчерта важността да се спазват високите стандарти за безопасност на ЕС и да се гарантира правото на информиран избор на потребителите.

Испанското председателство на Съвета на ЕС разгледа новите технологии като инструмент за подпомагане на устойчивото развитие на селското стопанство в условията на изменения на климата. В рамките на дебата, министрите от държавите-членки представиха инициативи за насърчаване на технологичния двоен преход в хранително-вкусовия сектор – както в зелен, така и в цифров аспект. Също така бе обсъдена възможността европейското селско стопанство да възползва от резултатите на изследвания, използващи нови геномни техники, където научният и технологичен сектор на ЕС играе водеща роля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *