,

Министър на здравеопазването заяви, че медицинските хеликоптери няма да се използват за планински спасателни операции

Поръчените от България хеликоптери за спешна медицинска помощ няма да могат да бъдат използвани в пълна мярка при спасителни операции в планинските райони, обясни министърът на здравеопазването Христо Хинков на БНТ. 

Според него, извършването на спасителни операции в планините с тези хеликоптери ще бъде изключително предизвикателно, поради несъвместимостта на машините с тежестта на спасителната лебедка. Въпреки това, в някои случаи те все още ще може да бъдат задействани, ако има налично подходящо място за кацане в планината или ако е необходимо да се вземе един човек от земята.

Хинков също така заяви, че хеликоптерите, които са били поръчани, ще заработят пълноценно след около една година от тяхното пристигане. През този период екипите ще преминат през допълнително обучение, за да могат да използват въздушните средства дори през нощта.

На предишния ден, транспортният министър Георги Гвоздейков обяви след заседание на Министерския съвет, че правителството е отказало плановете за ликвидация на държавната компания “България Хели Мед Сървиз”, предприети през февруари от предишния служебен кабинет.

Според Гвоздейков, основната причина за промяната в решението на правителството е, че проектът за въздушни спешни медицински операции се финансира изцяло чрез Плана за възстановяване и устойчивост, където са поставени ясни и стриктни параметри, свързани с европейските регулации, които трябва да бъдат спазени. Очаква се първият хеликоптер да бъде доставен в България до края на годината.

“България Хели Мед Сървиз” беше създадена през 2022 г. по време на управлението на коалиционното правителство с премиер Кирил Петков. Онсновната ѝ цел беше да координира и осъществява спешни медицински операции с помощта на въздушни средства. По-късно управлението предаде отговорността за въздушната медицинска помощ на Държавния авиационен оператор (предишният “Авиоотряд 28”).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *