Масово във Варна се погазва Законът за държавния печат и националното знаме на Република България

Независимо, че много хора се удрят в гърдите като патриоти, родолюбци, малцина обаче знаят, че съществува такъв Закон, в който изрично е описано всичко, свързано с трибагреника ни.

Хората обичат да окичват флага, тананикайки си песента за Райна Попгеоргиева – “Кой уши байряка”, но не са запознати с елементарни неща, като това, че когато е с друго знаме, българското винаги се окачва от ляво.

В Закона е упоменато, че: Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.

Националното знаме на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено поле, поставени водоравно отгоре надолу. При поставяне на националното знаме във вертикално положение на носещо тяло цветовете се подреждат от ляво на дясно – бяло, зелено, червено, гледано срещу знамето.

При издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея.

При издигане знамената на няколко държави националното знаме на Република България се поставя в средата, ако броят на останалите знамена е четен, или в началото и в края на реда, ако броят на останалите знамена е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука.

Друга грешка, която допускат от незнание, е да окичват домовете и офисите си, и да носят на официални празници трибагреник с герб на него. Това също противоречи на Закона.

В чл. 24. от него категорично е упоменато, че: Знамената се поддържат в изряден естетичен вид. За съжаление някой от пряпорците приличат повече на парцали, отколкото на гордо веещ се национален символ.

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *