Ловците изискват създаване на регистр на бракониерите

Днес, на 12 август, се открива новият ловен сезон за пернат дивеч, включително пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Обаче ловците изразяват протестна готовност и изискват от държавата да създаде регистър на бракониерите, към който да имат достъп ловните сдружения.

Новина на Нова телевизия разкрива конкретен случай от преди три години, когато двама мъже бяха задържани в гората край село Горна Лука, Монтана, след като в багажника на техния автомобил бяха намерени два убити сръндака. Въпреки това, прокуратурата реши, че няма достатъчно доказателства, които да свържат тези мъже с бракониерство. Регионалната дирекция от горите в Берковица вече е обжалвала решението на прокуратурата. През последната година в района на Монтана бяха застреляни сърна, кошута и сръндак, но извършителите на тези нарушения не са били идентифицирани.

Заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов уверява, че борбата с бракониерството е приоритетна дейност за министерството, като се разглежда идеята за създаване на регистър на бракониерите.

Напомняме, че преди всяко ловно излетване се провежда задължителен инструктаж на ловците и ловните дружинки относно безопасното обращение с оръжие. Регионалните полицейски сили извършват редовни проверки с цел да се открие евентуална употреба на алкохол или наркотични вещества от страна на участниците в ловните излети, както и за да се осигури редовността на техните лични документи. Същевременно се прилага по-строг контрол върху използването, носенето и съхранението на ловно оръжие, а също и за предотвратяване на пожари, предизвикани от небрежност при работа с открит огън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *