От утре отпада забраната за лова на пернат дивеч

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и други малки пернати диви животни тази година стартира на 12-ти август, събота, според информация от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Схема на лова и условия

Ловът ще се осъществява само през деня – с един час преди изгрева и един час след залязването на слънцето. Груповият и индивидуален лов на малък дивеч се разрешават през събота и неделя, като за гургулицата – само в събота. Дневните квоти за улов варират: до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини, до 3 големи белочели гъски, до 5 диви патици и до 2 фазана и токачки за всеки ловец.

Забрани и ограничения

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици като примамки, ловни соколи и други хищни птици, ловни кучета, както и други средства и методи, които не са разрешени по нормативите за ловуване.

Как ловуват чужденци

Индивидуалното и груповото ловуване на малък дивеч от страна на чуждестранни ловци, които пристъпват към това чрез организирания туризъм, може да продължи от  3 до 7 последователни дни в един ловностопански район. Забранено е ловуването на местни видове дивеч в едно и също ловище през два последователни дни. 

Нови ловци и обучение

През месеците юни и юли са успешно изпитали изпитите за придобиване на право на лов, като общият брой нови ловци е 2 343, които ще вземат участие в ловните излети за първи път тази година. Те се присъединяват към около 120 000 имащи членски карти ловци, закупили билети за лов през 2023 година. За пръв път през тази година се планира изпитна сесия през октомври за кандидат-ловците. Тези промени са част от новите разпоредби на Правилника за изпълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Мерки за безопасност

С цел предотвратяване на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителната агенция по горите призовава българските ловци да спазват стриктно разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча, както и правилника за неговото прилагане. Те трябва да се ръководят от правилата за безопасност по време на лов, противопожарните норми за опазване на горските територии, както и утвърдените мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете по време на ловните излети, включително биосигурността и докладването на случаи на умрели диви свине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми