Кристалната зала в Мадан: Чудо на България и Атракция на 2023 година

През 2023 година, Кристалната зала в Мадан бе удостоена с титлата “Чудо на България”. Според информацията от вестник “Стандарт”, наградата за “Атракция на 2023 година” беше връчена на кмета на миньорския град, Фахри Молайсенов, от  вицепремиера и външния министър Мария Габриел.

Кристалната зала в Мадан съдържа над 600 уникални минерални образци и единствена в България и на Балканите. Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, която ръководеше церемонията на Годишните награди “Чудесата на България”, подчерта, че само в нея може да се видят невероятни образци от галенит и пирит, които са символи на миньорското градче. Само в това място туристите имат възможност да станат миньори в рудника-музей “Сполука”, и използвайки оригинална вагонетка, могат да видят как траките са добивали руда в пещерата “Шаренка”.

Кметът на Мадан подари на Мария Габриел един от уникалните кристали, които се срещат само в града и са символ на неговата слава в областта на минния туризъм.

Снимка: В-к “Стандарт”

Мадан играе важна роля в първия международен проект за пешеходен туризъм “Пътят на чановете”, включващ освен този град още Рудозем и Ксанти, който в момента се разработва с активната подкрепа на Европа Ностра България. Затова Общество “Културно наследство” присъди специална награда на Елиники Етерия – Европа Ностра Гърция, която бе връчена на Йоана Микру от Борда на директорите на Елиники Етерия от акад. Юлиан Равалски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *