,

Инспектори от САЩ ще проверит готовността на инфраструктурата на България за приемане на F-16

Американски инспектори се подготвят да посетят 3-та авиобаза Граф Игнатиев в края на април, с цел сертифициране на съоръженията за приемането на първата партида на новите изтребители F-16 Block 70.

“На 22 и 24 април началникът на отбраната ще бъде в Граф Игнатиево с експерти и специалисти по темата. Следим този въпрос много внимателно. Ще има експерти от американската страна. Много е важно да бъдат тук. Те ще сертифицират съоръженията – някой от съоръженията трябва да получат сертификация, за да получим самолетите на наша територия”, каза служебният министър на отбраната на България Атанас Запрянов. 

Той подчерта важността на успешната сертификация, като спомена опасността от ситуация като тази на Словакия, където F-16 са трябвали да бъдат разположени извън страната. Военният министър допълни, че сертификацията е за някои от елементите за сигурност. 

Според Запрянов финансирането за инфраструктурата е осигурено, но възникват и други предизвикателства в самото конструктивно изграждане, които трябва да бъдат решение.

Парламентарната комисия по отбрана планира посещение на място през следващите двете седмици. Предишният министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че работата по приемането на първите бойни самолети е в напредък и че договорите, свързани с това, трябва да бъдат приключени до края на 2024 година. Обаче той предупреди, че все още има рискове относно готовността за приемане на самолетите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми