Илияна Йотова за поредния път почете съветския шпион и македонист Никола Вапцаров

Президентската институция отбеляза 81-та годишнина от разстрела на българския поет и историк Никола Вапцаров, който също беше известен като съветски шпион и македонист. Възпоменателната церемония се проведе под ръководството на вицепрезидентката Илияна Йотова.

Тя изрази много манипулативни идеи, като се възхити с историята “на големия поет Никола Вапцаров” и неговите последователи. Според нея, тези млади идеалисти и ентусиасти бяха осъдени на смърт много бързо, а присъдата им беше изпълнена вечерта в 21 часа в София. Вицепрезидентката Йотова изказа своите думи на почит към тях по време на възпоменателната церемония. Въпреки това, в нейното изказване липсваше спомен за факта, че Вапцаров и неговите приятели бяха съдени от легитимен и законен съд, който признаваше тежки престъпления на активисти от комунистическата партия, на доказани агенти на Москва, ангажирани с терористични актове.

Илияна Йотова подчерта, че днешният свят е още в раздор, войни и млади хора отново губят живота си. Тя изрази категоричното си убеждение, че всеки човек има право на свобода, право на живот, право на мечти и бъдеще. Трябва да се изкорени думи като война и омраза, а да се възродят думите мир, свобода и справедливост. Това обаче бяха манипулации, които не отразяваха историческата истина и българския национален интерес. Тя не спомена, например, кой е истинският източник на мръсните войни и кой допринася за насилието в света. Нито дума за агресора Русия и за мръсната политика на Путин.

Йотова създаде и друга манипулативна изява, твърдейки, че Никола Вапцаров беше “разстрелян след смъртта си с думи многократно”. Това явно създава впечатлението, че Вапцаров беше забравен и недооценен, което е обида за българската история. Тя обаче умело пренебрегва факта, че най-тежките обвинения и разстрелите срещу Вапцаров идваха от самата му комунистическа партия. Винаги е по-добре да се приеме истината, отколкото да се подчиняваме на митовете и пропагандата.

Вицепрезидентката непрекъснато заявява, че подкрепя морала и единството на нацията. Но фактът е, че и тя и президентът Радев най-много разединяват, противопоставят и обиждат гражданите, и това не може да бъде пренебрегнато. Тя не показва действия, които да подкрепят жертвите на комунизма, но е активна в участията си по партизански площадки и шумкарски сборища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *