Хората алармират за нова измамна практика в социалните мрежи: отчуждават средства при онлайн покупки

Свежа измама налице в социалните мрежи. На потребителите се предлагат компютри на изключително ниски цени, но вместо желаната покупка, те рискуват да изгубят пари от банковата си сметка.

Дори да ви се предложи лаптоп за девет лева след попълване на анкета, следва да се въздържате. Тази схема се явява част от новата измамна практика, която има за цел да получи достъп до вашите банкови данни.

Николай Кръстев, специалист в областта на интернет сигурността, отбеляза: “Много е вероятно да няма лаптопи за девет лева предвид факта, че стойността на един такъв лаптоп би била в пъти повече. Още повече самата доставка на този лаптоп ще бъде повече от девет лева, така че няма как.”

За да се предпазите от подобни измами, специалистите препоръчват да предприемете няколко стъпки преди да направите онлайн поръчка.

“Хубаво е да гледат домейна. Хубаво е да гледат дали е истински, тъй като много често се правят копия на сайтовете. Пускат привидно същата визия на сайта, но на друг домейн. Трябва да се виждат общите условия – дали има общи условия сайтът. В общите условия упоменат ли е срокът, в който трябва да се връщат продуктите, упоменати ли са за чия сметка, упомената ли е фирмата, която оперира зад сайта”, добави Кръстев.

От съществено значение е да не предоставяте лични данни и банкова информация на непроверени търговци. Ако все пак сте станали жертва на измама, е препоръчително незабавно да се обърнете към правоохранителните органи.

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център, даде съвет: “В случай на измама и наистина на търговец, който няма как да бъде намерен от нас, потребителите могат да се обърнат към полицията или към ГДБОП в случай на съмнения за измама.”

Експертите съветват на потребителите да се въздържат от съблазнително ниски оферти и да избягват поръчването на стоки от подозрителни уебсайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми