Голям брой асансьори в България са в неизправност, предупреждават експерти

Българската асансьорна асоциация съобщи, че над 90 000 асансьора в страната са в техническа неизправност. Какво е необходимо, за да се осигури изправността и безопасността на един асансьор?

Емануела Флорошка, учредител и изпълнителен директор на фондацията “Асансьорна безопасност”, обяснява, че редовната техническа поддръжка, сключването на договор за абонаментно обслужване, извършването на периодични функционални проверки и провеждането на годишни технически прегледи са тези фактори, които гарантират безопасността на асансьора.

Тя посочва, че всяко неподдържано съоръжение може да бъде опасно, независимо дали е ново или старо. Често се случва неквалифицирани хора да се опитват да отстранят проблемите, което може да бъде рисковано.

Слави Георгиев, асансьорен монтьор, цитиран от bTV, посочва, че всеки, който остане блокиран в асансьор, трябва да запази спокойствие, да се свърже с техник и да не се опитва самостоятелно да излиза или да получава помощ от съседите. За всички потребители на асансьори на късно или рано ще се наложи да се възползват от услугите на специализиран сервиз. Честотата на това зависи от състоянието на съоръжението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *