,

Еврото ще стане официална валута в страната през 2 години, какви са рискове и перспективи

Според плана, еврото ще стане официалната валута в нашата страна от 1 януари 2025 г. Мнозина в обществото предвиждат икономическа криза и увеличение на цените на стоки и услуги. Въпреки това, икономистите твърдят, че промяната няма да бъде толкова рязка.

Икономистът Владимир Сиркаров пояснява пред NOVA News, че тази промяна е съществена и нормално е да има някои опасения. “Важно е институциите да обяснят какви са рисковете, какви са ползите, какво ще се случи след една година, след две години, за да може хората да си направят преценка, какво и как да правят”, допълни той.

По неговите думи, някои от опасенията са надценени, тъй като реалната ситуация не изглежда толкова критична. Сиркаров пояснява, че хората няма да усетят съществена промяна в живота си веднага след въвеждането на еврото като едина валута.

“Инфлационните процеси са комплексни и носят със себе си едни тенденции, но влизането в еврозоната не води до сериозна инфлация автоматично. Това се е показало и при редица други страни, които са се присъединили към еврозоната”, посочи икономистът Сиркаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *