,

ЕС подчертава важността на украинското зърно за света

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на срещата на върха Г-20, блокирането и атаките срещу украинските пристанища от страна на Руската Федерация след излизането й от зърненото споразумение, е „откровено скандално“. „Повече от 250 милиона души по света са изправени пред остра продоволствена несигурност и предумишлено атакувайки украинските пристанища, Кремъл ги лишава от храна, от която те отчаяно се нуждаят. Откровено скандално е, че след като напусна Черноморската зърнена инициатива, Русия блокира и атакува украинските пристанища. Това трябва да спре, а на корабите със зърно трябва да се осигури безопасно преминаване през Черно море“, каза Мишел. 

По неговите думи, благодарение на тази инициатива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, 32 милиона тона са доставени на пазарите, особено на развиващите се страни. „Затова предложението на Кремъл за 1 милион тона зърно за Африка е абсолютно цинично. От своя страна ние се активизираме заедно с ЕС, за да предоставим алтернативни експертни маршрути чрез нашите „Пътища на солидарност“, подчерта председателят на Европейския съвет, като добави, че ЕС вече е доставил 41 милиона тона зърно.

По време на изказването си в индийската столица Мишел каза, че Европейският съюз иска Г-20 да се съсредоточи върху глобалните предизвикателства на продоволствената и енергийната сигурност. Сред въпросите, които се очаква да бъдат включени в разговорите, е блокирането от Русия на доставките на зърно от Украйна през Черно море, което засяга продоволствената сигурност в много страни. 

Мишел не очаква срещата на върха да реши всички “основни” глобални проблеми, но добави, че ЕС иска блокът да ускори усилията си за постигане на целите за устойчиво развитие и се изказа по въпроси, свързани с климата и намаляването на бедността. 

Припомняме, че преди година Шарл Мишел ясно посочи РФ като страната, която е виновна за световната продоволствена криза. „Войната на Кремъл срещу Украйна има изключително голямо въздействие върху продоволствената сигурност. Преди минути разговаряхме с министър-председателя на Украйна. Преди няколко часа руски ракети бяха насочени към Одеса, насочени към милиони тонове зърно, задържано в пристанищата заради руската блокада. Това представлява огромна заплаха за милиони животи по света“, каза Шарл Мишел.

На срещата на върха Мишел добави, че Кремъл превръща храната в оръжие, и вреди на най-уязвимите слоеве от населението. Затова корабите със зърно трябва да имат безопасен достъп до Черно море.

Европейският съвет не просто подчертава значението на украинското зърно. Британското правителство цитира данни, че Русия с атаките си срещу пристанища и елеватори за два месеца е намалила с една трета способността на Украйна да изнася зърно. В доклада на британското правителство се отбелязва, че от юли насам руските удари са повредили или напълно унищожили най-малко 26 цивилни пристанищни инфраструктури, складове, силози и елеватори, намалявайки износния капацитет на Украйна с около една трета. 

Подобни количества зърно биха били достатъчни, за да задоволят хранителните нужди на около 1 милион души през цялата година, отбелязва Лондон. От офиса на британския премиер потвърдиха, че Обединеното кралство провежда полети за наблюдение и разузнаване в Черно море, с цел да „възпира Русия от незаконни атаки срещу цивилни кораби, превозващи зърно“. Говорител на Риши Сунак каза, че той ще използва „всяка възможност“ на срещата на Г-20, за да предаде на руския външен министър Сергей Лавров, че войната, започната от Русия, причинява големи проблеми на целия свят. 

Преди няколко дни в Русия беше проведена среща между Ердоган и Путин, една от темите на която беше „зърненото споразумение“. Изразените по време на срещата „желания“ от главата на Кремъл Владимир Путин са насочени  единствено към изместване на украинското зърно на световните пазари. След срещата ръководителят на РФ заяви, че не е готов да се върне към зърнената инициатива с участието на Украйна, докато Западът не изпълни редица изисквания, поставени от Кремъл. 

„Тук, разбира се, трябва да се прояви ООН. И да бъде повече на наша страна, а не на страната на агресора. Ние призоваваме всички посредници, които участват в процеса, и международните партньори да не се поддават на този шантаж и да не се опитват да притискат нас. Натиск трябва да се оказва върху Русия като страна агресор. И не само за „зърнения коридор“, но и за прекратяването на военните действия и изтеглянето на войските й от територията на Украйна. За което говореше и президентът Ердоган, като каза, че е готов да бъде посредник между страните в конфликта“, отбеляза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Турция Васил Боднар на пресконференция след срещата между Турция и РФ. 

Ситуацията с блокадата на украинските морски превозвачи на зърно от Русия трябва да бъде разрешена с участието както на ООН, така и на всички големи международни организации, които преследват целта за борба с продоволствения глад в света. Както каза Шарл Мишел, напоследък Кремъл носи цялата отговорност за него, атакувайки украинската пристанищна инфраструктура и блокирайки възможността за доставка на украинско зърно в Африка и други части на света.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *