ЕБВР разглежда възможност да изгради втори мост през Дунава

Между Русе и Гюргево може да се появи мост. Инвестиции в този обмислят в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Този въпрос беше обсъден по времето на срещата между Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, и Анка Йонеску, директорка на ЕБВР за България.

Транспортния министър подчерта, че изграждането на нов мост над река Дунав е изключително важно, тъй като трафикът в тази посока непрекъснато се увеличава. Според него България трябва да обедини усилията си с Румъния и Европейската комисия за осъществяването на този стратегически проект. 

“Важна е всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в транспортния сектор”, допълня Гвоздейков. 

По неговите думи България разполага с всички финансови инструменти за изпълнението на този проект, и необходимо е само да се ускори работата в тази посока.

От своята страна Анка Йонеску заяви: “Наш приоритет е втори мост над река Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво”.

На практика ЕБВР вече е инвестирала общо над 10 млрд. лв. в транспортни проекти в България. 

Освен това банката обмисля изграждането на логистичен морски хъб в пристанище Варна-Запад.  Йонеску добави, че в частта на “зелен” транспорт те планират инвестиции във възстановяването на железопътната инфраструктура и изграждането на зарядни станции за електромобили. 

Гвоздейков увери, че министерството е готово да разгледа равностойно всичките предложения на ЕБВР и да ги координира с вече планираните проекти по европейските програми за подпомагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *