Двама българи са в топ 30 най-изявените млади личности на света  през 2023

Александър Алексиев и Веселина Узунова са в списък на финалните 30 кандидати на световния формат на Програмата “Най-изявените млади личности на света” (The Outstanding Young Persons in the World – TOYP) за 2023 година, организирана от Международната младежка камара – България (Junior Chamber International Bulgaria), съобщиха от камарата.

Двамата бяха отличени в категориите “Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” и “Наука и/или технологично развитие” в националния етап на програмата през юни тази година, като се присъединиха към десетте най-изявени млади личности в България за 2023 година. След това те бяха номинирани за световния етап на програмата и в момента са сред финалните 30 кандидати от над 80 държави.

Следващите два кръга на програмата ще определят най-добрите 20 участника, след което ще бъдат избрани финалните 10 най-изявени млади личности в света.

Александър Алексиев, като актьор и/или продуцент, внеси значителен принос за създаването на водещи български филми и сериали през последните години. Той е съосновател на компания, която подкрепя българското кино, като продуцира и разпространява късометражни и дългометражни филми. Извън професионалните си занимания, Александър активно подкрепя работата на граждански организации. Той е бил и сред най-активните българи, които са се ангажирали със събиране и доставка на хуманитарна помощ за Украйна.

Д-р инж. Веселина Узунова е част от младото и амбициозно поколение научни изследователи в България. Тя активно работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериалите за тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и в областта на невродегенеративните заболявания.

Junior Chamber International награждава по десет личности от всяка страна в десет различни категории всяка година. Програмата “Най-изявените млади личности на България” има за цел да даде гласност и видимост на постиженията на млади българи, на възраст между 18 и 40 години, които са постигнали изключителни успехи или се отличават в избраните десет области на обществения живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми