,

Два дни на смърт и ужас: Украйна е обстрелвана от всички оръжия 

Ако вчера основната цел на руските въоръжени сили беше Киив, който отрази атаката на 100% (силите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) свалиха 29 крилати и 2 балистични ракети), то тази нощ се оказа много по-мрачна. 

Руската армия атакува почти всички региони на Украйна с безпилотни самолети и ракети през нощта на 22 март. Преди разсъмване Русия удари украинските градове с крилати ракети, като ги изстреля от района на Каспийско море. По данни на военновъздушните сили (ВВС) на ВСУ руските ракети са достигнали украинското въздушно пространство около 05:00 ч. сутринта. Поразени са Харкив, Запорожие Хмелницки, Кривий Рих, Днипро, Ивано-Франкивск, Виницка област и Лвив.  

“През тази нощ бяха изстреляни повече от 60 “Шахеди” и почти 90 ракети от различни типове. Светът максимално точно вижда целите на руските терористи, това са електроцентрали и електропроводи, язовирна стена на ВЕЦ, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус. Русия води война срещу живота на обикновените хора”, заяви тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски. 

Това е най-големият удар по украинския енергиен сектор в последно време според Министерството на енергетиката на страната. Инфраструктурните съоръжения за поддържане на живота на градовете и регионите са повредени, засегнати са десетки мрежови обекти. Има и жертви. “За съжаление, има удари и повреди на обекти за генериране, системи за предаване и разпределение на електроенергия в различни области. Целта им е не просто да нанесат щети, а да се опитат отново, както миналата година, да предизвикат мащабни нарушения в енергийната система на страната”, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко. 

Поразени са десетки съоръжения от опорната мрежа на енергийната система на Украйна и този мащаб на щетите е глобален, заяви председателят на управителния съвет на Национална енергийна компания “Укренерго” Володимир Кудрицки. Според него това е безпрецедентен брой ракети, изстреляни по енергийната система по време на всичката мащабна инвазия. 

Руските войски са нанесли 12 ракетни удара по Запорожие, съобщи началникът на областната военна администрация Иван Федоров. Известно е, че един човек е загинал, осем са ранени, а най-малко двама души са в неизвестност. “Поразени са инфраструктурни обекти, повредени са цивилни жилища”, пише Федоров в Телеграма, като по-късно добавя, че “по предварителни данни са разрушени седем къщи, а 35 са повредени”. 

Изпълнителният директор на “Укрхидроенерго” Игор Сирота съобщи за попадения в ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2, както и в една от подпорните греди на язовира на Днипро ХЕС. В момента на удара по язовирната стена се е движел тролейбус. Що се отнася до ситуацията на ВЕЦ-1, положението вече е под контрол, каза Игор Сирота, но все още не е възможно да се оценят последствията от удара на руските ракети по ВЕЦ-2. 

“В момента заплахата е, че ще загубим станцията. В Запорожие водноелектрическата централа се състои от две станции ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2. Под заплаха е функционирането на ВЕС-2: тя или няма да работи, или ще работи, но не е ясно, в какъв обем и с каква мощност. Причината е именно в удара. Заради две ракети, които нанесоха директен удар.  Едната ракета прелетя покрай гредите на крана и се удари в една опора. Така че ВЕЦ-2 е в критично състояние. ВЕЦ-1 също не работи в момента. Ето защо предприемаме всички мерки за вдигане на шлюзовете и пускане на водата. Ще трябва да възстановяваме цялото машинно отделение и електрическото оборудване. През деня ще изчислим последствията и ще разберем какво се е случило и дали ВЕЦ-2 ще може да работи. И ако може, тогава ВЕЦ-2 ще функционира или в ограничен режим, или като цяло ще спре да работи за определен период от време”, каза генералният директор на “Укхидроенерго”. 

Около 07:00 ч. от “Енергоатом” съобщиха, че Запорожската АЕЦ е на ръба на прекъсване на електрозахранването, тъй като в 05:10 ч. по време на ракетната атака срещу Украйна е била изключена външната въздушна линия на ВЛ-750 кВ “Днипровска”, свързваща временно окупираната Запорожка АЕЦ с обединената енергийна система на Украйна.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа остана свързана с украинската енергийна система само чрез въздушна линия ВЛ-330kV “Запорожска ТЕЦ – Феросплавна”. Тази линия наскоро беше ремонтирана от украинските енергетици, тъй като поради повреди, причинени от поредния руски обстрел, дълго време не работеше.  

Електрозахранването беше възстановено към 11:00 ч. днес, но все пак остава фактът, че трябва да се вземат реални решения и да се предприемат конкретни действия за налагане на санкции срещу руската ядрена промишленост. Русия трябва да бъде принудена да напусне не само окупираната Запорожка АЕЦ, но и световните пазари на ядрени технологии и уран. Украйна от дълго време основателно настоява за налагане на санкции срещу руската ядрена промишленост във връзка с нарушаването от страна на агресора и пряко от персонала на “Росатом” основните принципи на ядрената и радиационната безопасност по време на военните действия в Украйна и по-специално окупирането на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.  

След днешния масиран обстрел може само да се допълни, че Руската федерация е използвала 151 оръжия за въздушно поразяване. Прехванати са 55 от 63 “Шахеди”, 35 ракети Х-101 от 40 и две ракети Х-59 от две. Добър резултат за противовъздушната отбрана на ВСУ. Повечето от ракетите обаче бяха от тези, които няма как да бъдат прехванати. Забележително е, че в Русия бяха вдигнати 10 изтребители “МиГ”, но бяха изстреляни седем ракети “Кинжал”.  

Руснаците не са атакували украинския енергиен сектор през зимата, но са решили да нанесат удар днес. Означава ли това началото на системна кампания? Не е факт, защото вчера, според твърденията на медиите, ударът е бил по щаба на ГУР, така че ударът по енергийния сектор може да е несистемен, нерационален. Освен това руснаците също имат нужда от попълване на запасите си от ракети, така че дори това да е началото на редовни удари, през следващите седмици те няма да са толкова масирани, колкото днешния. Това дава възможност на западните партньори да снабдят Украйна с ракети за ПВО и със самите системи.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми