,

Днес НС ще гласува Декларация в подкрепа за членството на Украйна в НАТО

Очаква се днес Народното събрание да гласува проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО. Вносители са са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“.

Декларацията беше одобрена от парламентарната Комисия по външна политика на 4 юли. “За” в комисията гласуваха 11 депутати – от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България”, “Има такъв народ” и ДПС, против бяха трима – от проруската партия “Възраждане”. Представителите на БСП Кристиан Вигенин и Деян Дечев отсъстваха от заседанието.

Гласуването на документа е непосредствено преди предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли в литовската столица Вилнюс. На срещата се очаква да бъде обсъден въпросът за членство на Украйна след края на войната, която Русия започна

В проекта е записано, че 49-ото Народно събрание заявява, че “най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската Федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави”.

Парламентът настоява за “прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи”.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за присъединяването на Украйна към НАТО, задълбочаването на политическата и практическа подкрепа на  Алианса към нея, и разширяване на стратегическите отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *