Държавната помощ за бежанци от Украйна приключва на 31 юли

Мярката “Солидарност” за украинските бежанци, които потърсиха закрила от руския агресор в България, завършва утре, на 31 юли. Чрез тази инициатива украинските граждани с временен убежищен статут получиха подкрепа за бързо интегриране на пазара на труда. Прекратяването на програмата е свързано с края на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” за периода 2014-2020 година.

От юни миналата година до настоящия момент, около 2600 украинци са намерили работа чрез тази мярка. Работодателите получаваха финансова подкрепа за заплатите и осигуровки за три или шест месеца и предоставяха интеграционни добавки от 356 лева за тримесечен период, за покриване на комуналните разходи на украинските граждани. Сега украинците ще могат да се включат в други схеми за субсидирана заетост и обучения.

За да се подпомогне трудовият пазар както за украинците, така и за всички други на територията на страната, са въведени нови мерки с европейско финансиране от новия програмен период. 

Първият компонент от схемата “Започвам работа” включва разкриването на центрове за мотивиране на безработни и неактивни граждани. Първите шест такива центъра вече функционират в различни градове, сред които са Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен. Хората, които ги посещават, биват насочвани към свободни работни места и подходящи обучения.

Вторият компонент на схемата – “обучение”, насочен към професионалната квалификация на безработни. Украинците ще имат възможност да участват в курсове по български език, за които ще получават ваучери. Също така, те могат да валидират своите професионални умения и квалификации.

Третият компонент на “Започвам работа” е “заетост”, с общ бюджет от 224 милиона лева. Това ще предостави подкрепена заетост за период от 6 до 24 месеца на разселените у нас украинци, както и други безработни граждани.

На база на данни от единния информационен портал “БГ за Украйна”, в момента около 95 000 украински граждани пребивават в България, като повечето от половината от тях са деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *