ЦИК уверява, че няма никаква външна намеса в предстоящите местни избори

Според информацията, британският посланик в България, Роб Диксън, присъстваше на среща в ЦИК, съдействайки за установяване на контакт между институцията и фирмата “Смартматик”, която се занимава с разработването на софтуер за местните избори. 

Заместник-шефът на ЦИК, Росица Матева, поясни, че тази среща стана необходима, тъй като софтуерът, използван за първите общи местни избори с използване на машини, трябваше да бъде подобрен и актуализиран. Единствените специалисти, които могат да извършат тази задача, са разработчиците от “Смартматик”. Срещата беше организирана с подкрепата на британския посланик, тъй като компанията има своя централа в Лондон. На срещата присъстваха и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев. 

Този случай с британския посланик и събитието в ЦИК бяха предмет на разговор по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Националистически политици от “Възраждане” изразиха съмнения за възможна външна намеса в изборния процес. Въпреки това, заместник-шефът на ЦИК, Росица Матева, увери, че няма опасност от такава намеса. Според нея, софтуерът, използван за изборите, е собственост на българската държава, но за да бъде развит и подобрен, се налага сътрудничеството с фирмата “Смартматик”.

От изказването на Матева стана ясно, че ЦИК започна подготовката за местните избори незабавно след приключване на извънредните парламентарни избори на 2-ри април. Тя поясни: “Едно от първите неща, които трябва да направят общинските избирателни комисии, е да определят броя на мандатите в Общинските съвети на територията на съответната община и тогава ще имаме информация колко общински съветници в цялата страна ще избираме, което се изчислява по определена формула, разписана в Изборния кодекс.”

Матева уточни, че ЦИК не е получила искания за промяна на срока между изборния ден и втория тур на изборите. Тази преценка зависи от законодателя, който може да внесе промени в Изборния кодекс. По настоящия кодекс, ако има балотаж, той следва да бъде проведен в рамките на 7 дни след първия тур.

Тя напомни също, че регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящите избори започва от понеделник. Правителството отделя средства в размер на 151 милиона лева за предстоящите избори, от които 1,8 милиона лева ще бъдат предоставени на ЦИК. Останалите средства са предназначени за изработването на хартиени бюлетини и за възнаграждението на членовете на 265 районни избирателни комисии. В бюджетите на общините също ще има допълнителни средства за материално и техническо осигуряване на изборите, допълни Росица Матева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми