ЦИК се готви за предстоящия местен вот, предвижда се това да са най-сложни избори досега

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е в процес на организация на предстоящите местни избори, съобщи Росица Матева, заместник-председател и официален представител на ЦИК, в интервю за БНТ. Тя подчерта, че предстоящите избори са от изключителна важност и се очаква да бъдат едни от най-сложните до момента.

Важно е да се отбележи, че в някои градове като София, Пловдив и Варна ще се се използват четири отделни бюлетина, тъй като ще избират и районни кметове. В другите местности броят на бюлетините ще бъде не повече от три.

За да имат право да гласуват, гражданите трябва да имат минимум шест месеца пребиваване на постоянен адрес.

Въпреки това, все още не е била обявена публична поръчка за това как точно бюлетините ще се визуализират на избирателните машини. Росица Матева сподели, че в момента водят разговори с производителя на избирателния софтуер. Тъй като законодателството за изборите е претърпяло промени, софтуерът трябва да бъде обновен и приспособен към новите изисквания.

Росица Матева заяви, че изключително важно е обучението на секционните избирателни комисии (СИК). Според нея, членовете на комисиите, които участват в обучението, ще получават допълнително възнаграждение. Също така, се подготвя назначаването на общинските избирателни комисии (ОИК), което трябва да бъде извършено преди 8 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *