,

Цените отново се повишават, засягайки домати, краставици, сирене и кашкавал през изминалата седмица

Въпреки логиката на пазара и наличието на изобилие от отглеждани на местно ниво домати и краставици в България, цените на тези зеленчуци отново се увеличават, като този тренд е забелязан в изминалата седмица.

Изключително загрижаващи данни демонстрират значително увеличение на цените на родните зеленчуци през това лято, като според Цветан Цеков, който е председател на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци”, тези цени са нараснали с около 30-40% спрямо предходната година. Това изявление бе направено по време на интервю за NovaTV.

Краставиците се увеличиха с приблизително 18%. Въпреки че обикновено предлагането на български зеленчуци на пазара би трябвало да доведе до понижение на цените, тази година те останаха стабилни след достигането на определено ниво. Последната седмица доведе до рязък ръст на цената на оранжерийните краставици – с 17.9% което е до 3.09 лв. за килограм.

Освен това, цените на доматите (оранжерийни) нараснаха с 1.7% до 2.42 лв. за килограм, според данни от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Зрелият лук кромид от внос също се увеличи с 1.3% до 1.61 лв. за килограм.

Цените на картофите се повишиха с 3%, достигайки 1.37 лв. за килограм на едро. Зелето също се увеличи с над 5% за седмица, достигайки 1.18 лв. за килограм.

В същото време, цените на зелените чушки спаднаха с 8.3% до 1.77 лв. за килограм, а на червените чушки – с 6.8% до 2.34 лева за килограм. Морковите поевтиняха с 5.5% и се продават на цена от 1.38 лв. за килограм.

Обаче Цветан Цеков предвижда, че по време на есента, когато местното производство вероятно ще бъде подменено с вносни продукти, цените на зеленчуците ще се увеличат отново.

Продуктите като сирене, кашкавал, мляко и пилешко месо също са в повишение през послената седмица. Кравето сирене нарасна с 1.6% до 11.30 лв. за килограм, кашкавалът тип “Витоша” – с 1.5% до 17.42 лева за килограм. Прясното мляко с 3% масленост стана по-скъпо с 0.9% и се продава на цена от 2.16 лв. за литър. Цената на пилешкото месо също се увеличи с 1.9%, достигайки 6.52 лв. за килограм.

Киселото мляко с 3% и над 3% масленост поевтиня с 0.9% и сега е на цена от 1.13 лв. за кофичка от 400 грама.

Яйцата (размер М) също останаха на сходна цена от 0.32 лв. за брой на едро и през тази седмица.

Въпреки тези тенденции на повишаване на цените, се забелязва, че някои плодове поевтиняват. Цената на пъпешите се намали с 3.4% до 1.40 лв. за килограм. Също така, дините станаха по-достъпни, с намаление от 8.3% до 0.77 лв. за килограм, а ябълките от внос поевтиняха с 4% до 1.90 лв. за килограм. Бананите обаче поскъпнаха с 1.1% до 2.73 лв. за килограм, а лимоните – с 0.7% до 2.93 лв. за килограм. Прасковите станаха по-скъпи с 6.7% до 2.72 лв. за килограм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *